Natuurlijk laat u elk jaar de vakman langskomen om uw cv-ketel te controleren en onderhoudswerk te doen. Als het goed is, heeft u er geen omkijken naar. Met degelijk onderhoud geniet u vele jaren van uw cv-ketel en haalt u zelfs een hoger rendement. En toch kunt u wel eens te maken krijgen met een storing. Ook op het gebied van onderhoud zijn er dingen die u best zelf kunt doen. Installateur Schuiling heeft tips voor u.
De cv-ketel geeft een storing aan of doet het niet goed. Wat kan er aan de hand zijn?
- De cv- installatie bijvullen en ontluchten
Als de waterdruk in de installatie te laag wordt, werkt de ketel minder goed of helemaal niet meer. De waterdruk moet minimaal 1.0 bar zijn. De installatie werkt normaal tussen de 5 en 2.0 bar.
Dat bijvullen kunt u best zelf. Bekijk hier hoe eenvoudig dat is (met dank aan Praxis).
Nadat u deze storing heeft opgelost, kunt u de cv-installatie 1 à 2 keer per jaar zelf bijvullen en ontluchten in het kader van preventief onderhoud.
Geeft de manometer een waterdruk van 0.0 bar aan? Dan is de kans groot dat uw cv-installatie lek is. Bel Schuiling voor een afspraak. - Controleer of de cv-ketel stroom krijgt
Een cv-ketel heeft stroom nodig om zijn werk te kunnen doen. Controleer dit op het display van de installatie. Als u daar helemaal niets ziet, is de ketel uit omdat er geen stroom op staat. Kijk in de meterkast en zet de schakelaar aan. - Vervang de batterijen van de thermostaat
De thermostaat waarop u kunt zien hoe warm het in huis is, werkt op batterijen. Als die leeg zijn, werkt de thermostaat niet meer. Maar die batterijen vervangt u in een handomdraai.
– Bekijk de thermostaat. Ziet u een afbeelding van een batterij die bijna leeg is? Maak de thermostaat los van de grondplaat.
– Afhankelijk van het merk ziet u een of twee gewone AA-batterijen. Haal ze eruit en zet er nieuwe in. Let op de + en de –, die moeten op dezelfde plek komen als de oude batterijen. De – hoort aan de kant van het veertje te zitten.
– Zet de thermostaatklep weer terug en klik hem vast. Hij zoekt weer verbinding met het netwerk en gaat aan. Klaar!
Bekijk het filmpje - Geen verwarming, maar wel warm water?
Blijven de radiatoren koud, terwijl u gewoon warm water kunt gebruiken? Controleer dan alle warmwaterkranen in huis. Als er ergens eentje lekt, kan het namelijk gebeuren dat de verwarming niet op temperatuur komt. En misschien hoeft u alleen maar het kraanleertje te vervangen. Dat is makkelijk:
– Draai de hoofdkraan dicht. Die zit vaak vlak bij de voordeur.
– Zet de lekkende kraan helemaal open.
– Houd de kraan stevig vast en schroef de kraankop los.
– Wip het plastic dopje van de kraan.
– Bij sommige kranen moet er eerst een schroefje worden losgedraaid. Daarna kunt u de kraan eraf halen.
– Soms zit er een rubberen ring die u eerst moet verwijderen voordat u bij het binnenwerk komt. Houd de kraan stevig vast als u de kraankop eruit haalt.
– Draai de schroef die het kraanleertje op zijn plaats houdt, los, en haal het leertje eraf.
– Doe er een nieuw leertje in en maak alles weer vast.
– Zet de hoofdkraan weer open en draai de kraan open. Er sputtert eerst nog wat lucht uit, maar daarna stroomt het water vrij uit de kraan. Klaar!
Hier is een klusvideo
Schuiling bellen? Schrijf de storingscode op.
Als niks helpt, belt u natuurlijk alsnog met Schuiling. Heeft u een vrij nieuwe cv-installatie, dan staat er een code op het display van de ketel. Schrijf die vast op, zodat u hem kunt doorgeven aan de vakman. Maar voordat u belt: probeer de resetknop. Daarop staat alleen een ‘R’ of het woord ‘Reset’.